Quantcast
Channel: Holbergprisen - Universitetet i Bergen
Viewing all 316 articles
Browse latest View live

36 spennande oppgåver endeleg i mål

$
0
0
Kor mykje liknar eigentleg fiksjonsserien "Game of Thrones" på rosekrigane i England på 1400-talet? Korleis hadde Norge sett ut om svartedauden aldri kom? Og korleis påverkar internasjonal terrorisme oss nordmenn i dag? Dette er nokre av spørsmåla elevar ved 12 norske skular har freista finne svar på i årets Holbergprisen i skolen. No er det opp til fagjuryen å felle sin dom.

Etter månader med interns konsentrasjon kan rundt 450 elevar og 24 lærarar ved 12 norske vidaregåande skular senke skuldrane og puste letta ut. Oppgåvene til Holbergprisen i skolen, som dei har grubla på sidan i haust, er no framme på seniorkonsulent Barbara Wendelbos kontor.

– Det gler meg å sjå breidda i oppgåvene. Mange er utruleg samfunnsaktuelle, og dei som har valt historiske studium har funne spennande tema for oppgåvene sine, seier Wendelbo.

Kvar skule har sendt inn sine tre beste oppgåver, og desse går no vidare til vurdering i fagjuryen ved Holbergprisen i skolen. Den 11. mai vert dei tre finalistane valde ut, og den 8. juni vert det avgjort kven som kjem på første- andre- og tredjeplass av finalistoppgåvene.

Grundig oppfølging

Sidan prisen vart oppretta i 2003 er det kåra 12 vinnarar, men det aller viktigaste resultatet er læringserfaringa kvar skuleklasse som deltek sit att med etter prosjektet.

Etter søknadsfristen 1. oktober vert dei 12 skulane som får delta valde ut, og allereie i november er to lærarar frå kvar skule på plass i Bergen for ein fagdag der metode, forskingsetikk og akademisk skriving står i fokus. Kvar skule får deretter ei forskarkontakt ved eit universitet eller høgskule i sitt nærområde, som gjev elevane rettleiing og oppfølgjing gjennom tre skulebesøk i løpet av skuleåret. I tillegg har Wendelbo sjølv tett kontakt med skulane som deltek, for å sikre at kvar skuleklasse meistrar den krevjande prosessen det er å designe og gjennomføre eigne forskingsprosjekt.

– Målet for Holbergprisen i skolen er å introdusere forsking innan humaniora, samfunnsvitskap, juss og teologi for elevane, og vise dei kor viktig slik forsking er. Det vi også ser er at den kontakta som vert etablert mellom dei vidaregåande skulane og forskarar held fram etter at prosjektet er over og at forskarane ofte vert inviterte tilbake til skulane for å fortelje om forskinga si, seier Wendelbo.

Verdifull studieførebuing

For elevane som deltek viser erfaringa frå Holbergprisen i skolen seg å vere verdifull lenge etter at vinnaren er kåra.

– Tilbakemeldinga eg får er at Holbergprisen i skolen er eit veldig godt studieførebuande prosjekt. Eg har mellom anna treft fleire studentar her på Universitetet i Bergen som har vore med på Holbergprisen i skolen tidlegare. Dei fortel at erfaringa dei har frå konkurransen er ein stor fordel når dei tek til å studere, seier Wendelbo.

Ærar læraren

I tillegg til elevane sitt engasjement, er lærarane sin innsats heilt avgjerande for at dei 36 oppgåvene har komme i mål. Det er bakgrunnen for at det årleg også vert delt ut ein lærarpris på 15000 kroner til ein av lærarane som har jobba med Holbergprisen i skolen.

– Lærarane gjer ein stor og enormt viktig jobb som vi vil anerkjenne. Difor oppmodar vi lærarane til å skrive ein rapport om arbeidet med Holbergprisen i skolen. Den beste rapporten vert løna med lærarprisen, seier Wendelbo.

Dette er årets oppgåver:


Sniker du? Ungdommers holdninger til sniking på kollektivtrafikk
Åpen russcene i endring
Pengebruk i russetiden
Donald Trump og hans kandidatur i presidentvalget i USA
Utnyttelse av NAV
Hvordan påvirker engelske sosiale medier det muntlige språket til ungdom i Bergen sentrum?
Hvordan forstår ungdom begrepet hverdagsintergrering
Antibiotika - skikk og bruk i Østfold de siste 10 årene
Vareplassering - fungerer det?
Fra tjenestepike til husfrue
"Hun som utfordret ytringsfriheten", om Ayn Rand
Hva førte til emigrasjon til Amerika på 1900-tallet og hvordan gikk det med de som emigrerte?
Hva slags forhold har tilhengere av Den ortodokse kirken og Den katolske kirken til hverandre?
Hvor lik er tv-serien Game of Thrones rosekrigene?
Hvordan ville Norge utviklet seg om Svartedauden aldri inntraff?
Kafékultur. Kan vi snakke om en egen norsk kafékultur?
Variasjon i publikumsadferd
Venteromskultur
Rusbruk blant elevene på Ringerike vgs
Stress i videregående skole
De konverterte fremmedkrigerne
Bruk av sosiale medier for kundekontakt i tre lokale handelsbedrifter i Sogndal
Mobilbruk i timen
Om korleis unge let seg påverka av bloggarar
Den gode eksistens. Forskning på Søren Kierkegaards eksistensialisme
Flinke piker. Om hvorfor jenter presterer bedre på skolen enn gutter
"Hvorfor ønsker ikke alle kvinner barn?" En drøfting om frivillig barnløshet blant norske kvinner.
Når litt surdeig gjennomsyrer hele deigen
 En studie av fellesskapet i Jehovas vitner
"Russ og annet kluss" Om russ i konflikt med loven
Ungdom og utdanningsvalg
Entrepenørskap
Intenasjonal terrorisme. -Hvordan påvirker internasjonal terrorisme nordmenn?
"Person - og relasjonsmakt", med fokus på hvordan elevens repsekt for læreren har endret seg på 60 år
"Odel og gårdsdrift i endring: Gode eller plikt?
Oppvekst under forskjellige situasjoner og levekår

Quislinger blant venndølene - En studie av årsakene til venndølers innmelding i Nasjonal Samling

Desse skulane er med:


Skoleprisvinneren: Stian Hjelvin Andersen

$
0
0
Intervju med Stian Hjelvin Andersen, en av elevene som vant Holbergprisen i skolen 2004 med forskningsprosjektet “Er OL vennskapsleker mellom nasjoner, eller en politisk arena for politiske konflikter?”

Intervju avJulia Beate Bådsvik, 2015.

Hva har du drevet med siden du vant Holbergprisen i skolen, og hva gjør du nå for tiden?

Jeg begynte på journalisthøgskolen like etter Katta (Oslo Katedralskole). Gikk der i 3 år og skrev en bok, Ekte scenehjerter, (2009) som er en portrettsamling av Norges største kvinnelige skuespillere, blant andre Wenche Foss og Lise Fjeldstad. Det var morsomt! Etterpå jobbet jeg et år som kontaktlærer på en barneskole, begynte på lektorstudiet året etter, men så fikk jeg lyst til å prøve meg som journalist igjen. Da tok jeg permisjon for å freelance og kom inn i Schibsted Forlag, hvor jeg nå jobber som redaktør. Jeg jobber mye med skjønnlitteratur for barn og ungdom samt voksen sakprosa.

Hvilke planer har du for fremtiden?

Jeg er veldig fornøyd med å jobbe i forlagsbransjen, det er en veldig fin bransje, som både er morsom og utfordrende. Jeg jobber en del med barnelitteratur, og det vekker læreren i meg, men på en annen måte. Å få folk til å lese er veldig givende, og det har jeg tenkt til å fortsette med.

Er du fortsatt interessert i fagfeltet dere forsket på?

Jeg er ikke veldig sportsinteressert, og jeg har egentlig ikke tenkt så mye over det, men jeg husker det var spennende å jobbe med oppgaven. Vi gravde bakover for å se hva som hadde skjedd tidligere, hvor OL ble arrangert første gang og så videre. Nå har det dessverre vært like aktuelt igjen, men i en annen form med Sotsji-OL. Da var det ikke om du var svart eller hvit, men om du var heterofil eller homofil som ble tatt opp.

Har Holbergprisen i skolen åpnet dører for deg i søknads- eller arbeidsprosessen?

Ikke sånn konkret, men kanskje det hadde en mer styrkende og motiverende faktor. Det var jo veldig stas å skrive noe som mange leste, og at vi fikk annerkjennelse for noe vi hadde funnet ut gjennom prosjektoppgaven. Det er noe vi kan se tilbake på med stolthet, og det var veldig gøy å vinne!

Hvilke tema synes du kunne vært aktuelt i fremtidige prosjektoppgaver?

Fremmedfrykt og rasisme - i ulike former.

Har du fortsatt kontakt med noen andre som har vunnet prisen?

Ikke utover Facebook, men der blir man jo oppdatert, det er det som er så fint med sosiale medier!

Holbergkomitémøte og ambassade-arrangement i Paris

$
0
0
Holbergkomitéen møttes nylig i Paris for å anbefale årets prisvinner, og Julia Kristeva holdt innlegg på Den kgl. norske ambassade.

Holbergkomitéen gjennomførte det første av sine to årlige møter den 10. februar. Her drøftet komitéen årets kortliste med kandidater, og de leverte sin enstemmige anbefaling til Holbergstyret om hvem som bør vinne Holbergprisen 2017.

Styret møtes den 16. februar for å ta stilling til hvem som i år vinner henholdsvis Holbergprisen og Nils Klim-prisen. Kunngjøringen av årets prisvinnere finner sted den 14. mars kl. 09:00 ved Universitetet i Bergen, Bibliotek for humaniora, og arrangementet blir direkteoverført på Holbergprisens nettsider.

Ambassade-arrangement

I forbindelse med Paris-møtet ble det også arrangert en mottagelse ved Den kgl. norske ambassade i Paris. Her holdt Julia Kristeva, som vant Holbergprisen i 2004, et innlegg om viktigheten av Holbergprisens fagfelt – humaniora, samfunnsvitenskap, juss og teologi. Det var også en orientering om Holbergprisen ved styreleder Sigmund Grønmo. Rundt 35 personer, hovedsakelig fra akademia, deltok. 

109 nominasjoner 

Ved fristens utløp i 2016 var det kommet inn 109 nominasjoner av totalt 99 kandidater til Holbergprisen 2017.  To tredjedeler av disse var nominert for første gang. Når det gjelder kandidatenes institusjonstilknytning, var USA best representert, etterfulgt av Storbritannia og Tyskland.

Nominer neste års prisvinner

Alle vitenskapelige ansatte ved universiteter eller andre forskningsinstitusjoner kan nominere kandidater til Holbergprisen og Nils Klim-prisen. Fristen for å nominere personer til neste års pris er 15. juni 2017. Mer informasjon om nominasjonsprosessen for Holbergprisen finnes her.

Onora O'Neill

$
0
0
2017
Newnham College, University of Cambridge
Storbritannia
Den britiske filosofen Onora O'Neill tildeles Holbergprisen i 2017 for sitt innflytelsesrike arbeid innen moralsk og politisk filosofi. Hun er særlig kjent for sitt arbeid med Kant's tenkning, bioetikk, menneskerettigheter, tillit og kommunikasjonsetikk.

Holbergkomitéens begrunnelse

Onora O’Neill er en av de mest fremstående og innflytelsesrike filosofer i sin generasjon. Hennes modige, vitenskapelige og dypt engasjerte arbeid har kastet lys over noen av de mest presserende intellektuelle og praktiske utfordringer i vår tid. Hennes tidlige forskning forandret vår forståelse av Kant. Boken Acting On Principle (1975) ga en innovativ fremstilling av forholdet mellom moral og rasjonalitet i Kants tenkning. I Constructions of Reason (1989) argumenterer O’Neill mot den etablerte oppfatningen i Kant-forskningen: Hun mener Kants syn var at resonnering forutsetter at vi gjør det mulig for andre å forstå hva vi sier og hva vi gjør. I en tid da kvaliteten på Kant-forskningen er usedvanlig høy, representerer hennes fremragende forskning en imponerende bragd.

O’Neills vitenskapelige arbeid har ikke bare endret vår forståelse av Kant. Hennes bøker har i tillegg fått en enestående resonans, og de har skapt en fornyet interesse for Kants verker. Fremfor alt har hennes utlegninger om kravene til offentlig fornuft tilført et nytt presisjonsnivå i debatten, som har engasjert noen av de mest innflytelsesrike intellektuelle i vår tid. 

Hennes forskningsprestasjoner tiltrakk seg enda større oppmerksomhet da hun etter hvert viet sine skarpe filosofiske analyser og sin moralske tenkning til noen av vår tids mest utfordrende spørsmål. Hun viste hvordan man kan anvende filosofi på en måte som svarer til de komplekse moralske kravene i vår verden. I bøker som Faces of Hunger (1986) og Bounds of Justice (2000) endret hun vår forståelse av plikt i en verden preget av ulikhet. Hun argumenterte sterkt for en verden med porøse grenser og en mer rettferdig fordeling av makt. Samtidig viste hun hvordan rettighetsdoktriner og pliktforståelse krever at vi vier oppmerksomhet ikke bare til de fremmedes behov, men også til de strukturelle forholdene som undertrykker så mange mennesker i verden i dag.

O’Neill har hatt en enorm innflytelse på offentligheten, både i Storbritannia og internasjonalt. Hun har brukt sin vitenskapelige innsikt og skarpsindighet til å endre vilkårene for den offentlige debatten og har dermed gjort filosofiske temaer relevante for et mye bredere publikum. I denne sammenhengen er det verdt å nevne hennes omfattende samfunnsengasjement, for eksempel, hennes aktive deltakelse i The Nuffield Foundation, The Nuffield Council on Bioethics og The Equality and Human Rights Commission. Hun har dedikert mye av sin tid og energi til offentlig tjeneste for å bedre sosiale og kulturelle forhold, uten selv å søke rampelyset. Samtidig har hun i økende grad spilt en fremtredende rolle både i det britiske Parlamentet (som medlem av Overhuset, som en ikke-bundet crossbencher) og i den øvrige offentlige debatten over tema som favner vidt, fra menneskerettigheter og pressefrihet til omsorg for døende pasienter. I hennes BBC Reith-foredrag fra 2002, som omhandlet temaet tillit, argumenterte hun for at vi skulle tenke mer kritisk rundt regler om ansvarliggjøring og gjennomsiktighet. Foredragene var kontroversielle, men genererte også en livlig internasjonal debatt på et usedvanlig høyt nivå. Her ser vi hvordan O’Niell praktiserer nettopp de filosofiske prinsippene som hun skriver om.

O’Neills arbeider makter på en enestående måte ikke bare å berøre sammensatte og vanskelige temaer som omhandler global rettferdighet; de belyser samtidig noen av de mest inngående spørsmål knyttet til moral og offentlig politikk. Hennes engasjement innenfor bioetikk, både teoretisk og praktisk, omfatter noen av de mest dyptloddende diskusjonene knyttet til autonomi, tillit og opplyst medbestemmelse. Det er imidlertid hennes evne til å behandle moralske spørsmål med psykologisk overbevisning og institusjonell legitimitet som gjør henne til en myndig veiviser inn i vår tids mest intrikate etiske problemstillinger. Hennes filosofiske bidrag har stor vitenskapelig troverdighet, samtidig som det uttrykker respekt og ydmykhet. Det er i tillegg motivert av en dyp og vedvarende omsorg for menneskeheten. O’Neill er en på en genuin måte både filosof og samfunnsborger.

På vegne av Holbergkomitéen,
Pratap Bhanu Mehta
Komitéleder

ONORA O'NEILL
(f. 1941)

Baronesse Onora O’Neill av Bengarve er professor eremita i filosofi fra Newnham College, University of Cambridge. O’Neill har gitt ut fjorten bøker, blant annet Constructions of Reason: Exploration of Kant’s Practical Philosophy (1989) and Bounds of Justice (2000). Hun har vært partiuavhengig representant i det britiske Overhuset siden 1999 og var tidligere president i British Academy.

O’Neill er først og fremst kjent for sin forskning på politisk filosofi og etikk, med særlig vekt på arbeidet til Immanuel Kant. I senere tid har hun i tillegg forsket på spørsmål knyttet til bioetikk, internasjonal rett, tillit, universitetenes fremtid og kommunikasjonsetikk.

INTERVJU

LENKER

Presserom
Cirriculum Vitae
Publikasjoner
Fagkomitéens begrunnelse
British Academy: Personside

MEDIA

TED-foredrag: What we don't understand about trust (2013)
Gifford-forelesningene: Autonomy and trust in Bioethics (2001) and Toleration to Freedom of Expression (2013)
Reith-forelesningene: A Question of Trust (2002)

Holbergprisen og Nils Klim-prisen 2017 er kunngjort

$
0
0
Holbergprisen 2017 tildeles den britiske filosofen Onora O'Neill for hennes arbeid innen moralsk og politisk filosofi. Professor i samfunnsøkonomi Katrine Vellesen Løken får Nils Klim-prisen for sin forskning på de nordiske velferdsstatene.

Kunngjøringsseremonien ble holdt på Universitetet i Bergen, Bibliotek for humaniora. Hovedtalere var Holbergstyrets leder, professor Sigmund Grønmo, og rektor ved Universitet i Bergen, Dag Rune Olsen.

Holbergprisen er en internasjonal forskningspris på 4,5 millioner kroner, som dekker fagområdene humaniora, samfunnsvitenskap, juss og teologi. Prisen ble opprettet av Stortinget i 2003, og vinneren skal ha påvirket internasjonal forskning innen prisens fagfelt på en avgjørende måte.

Professor Onora O’Neill får i år prisen for sitt eksepsjonelle forskningsbidrag, særlig innen moralsk og politisk filosofi. Hun har revolusjonert forståelsen av Immanuel Kant og påvirket generasjoner av forskere, politikere og praktikere på områder som menneskerettigheter, bioetikk og ansvarliggjøring av og tillit til det offentlige. Hun vil motta prisen under en seremoni i Universitetsaulaen ved Universitetet Bergen den 8. juni.

Forholdet mellom fornuft og handling

O’Neill beskriver det sentrale spørsmålet i hennes tidlige Kant-forskning som «hvordan fornuften relaterer seg til handling». «Dette synes fortsatt å være elefanten i rommet som altfor ofte ignoreres eller skyves ut i margen av filosofisk arbeid innenfor etikk og politisk filosofi», sier hun.

O’Neill har tidligere vært president ved the British Academy og rektor ved Newhamn College, University of Cambridge, hvor hun nå er Honorary Fellow. I tillegg til å ha drevet banebrytende vitenskapelig arbeid gjennom nærmere 50 år, har hun et stort samfunnsengasjement. Hun ble i 1999 adlet og utnevnt til Baronesse Onora O'Neill av Bengarve, og hun har siden 2000 vært partiuavhengig medlem i det britiske Overhuset.

Som en stor autoritet på områder som menneskerettigheter og global rettferdighet er O'Neill blant annet kjent for bøker som Faces of Hunger (1986) og The Bounds of Justice (2000), hvor hun tar for seg strukturelle årsaker til undertrykkelse. I Justice across Boundaries: Whose Obligations? (2016) drøfter hun hvilket ansvar stater og ikke-statlige aktører bør ha når global rettferdighet etterstrebes. På norsk har hun bidratt til antologien Tillit i Norge (2012), som drøfter den høye tilliten norske institusjoner nyter blant folket.

"Onora O’Neill er en av de mest fremstående og innflytelsesrike filosofer i sin generasjon. Hennes modige, vitenskapelige og dypt engasjerte arbeid har kastet lys over noen av de mest presserende intellektuelle og praktiske utfordringer i vår tid."

-  Pratab Bahnu Mehta, leder av Nils Klim-komitéen

Nils Klim-prisen til norsk økonomiprofessor

Nils Klim-prisen tildeles hvert år en nordisk forsker under 35 år, som har utmerket seg innen de samme fagområder som dem Holbergprisen dekker. Prisen går i år til den norske professoren i samfunnsøkonomi Katrine Vellesen Løken, Universitetet i Bergen, for hennes forskning på de nordiske velferdsstater. Løken vil også motta prisen under seremonien i Universitetsaulaen, Universitetet Bergen, den 8. juni.

Løken ble i 2014 Norges yngste kvinnelige økonomiprofessor gjennom tidene, i en alder av 31 år. Hennes forskning dekker blant annet familiepolitikk, helsevesen og kriminologi.

"I sin forskning bruker Løken avanserte matematiske modeller, og hun er alltid på jakt etter de avgjørende forklaringsfaktorer for å vise hvordan statlig politikk påvirker individuell adferd. Sammen med sine medforfattere har hun behandlet vanskelige temaer på en måte som i fremtiden kan endre forskningsfokus på dette feltet. Løkens forskning spenner over flere faglige områder, og den er åpenbart relevant for utforming av politikk på områdene."

-  Frans Gregersen, leder av Nils Klim-komitéen

Velferdsreformer har gitt skolevinnere

Løken disputerte i 2010 med avhandlingen «Families and Children’s Development: Economic Approaches.» Denne konkluderte med at flere av velferdsstatens familiereformer har bidratt til at barn i større grad blir skolevinnere når de blir eldre. De faller sjeldnere ut av videregående skole, og de tar oftere høyere utdanning. «Min forskning har sett på langsiktige konsekvenser av norsk politikk som ble intro-dusert mellom 1975 og 1995», sier Løken. «Vi ser på konsekvenser for hele familien av endringer i fødselspermisjon, fedrekvoten, kontantoverføringer og barnehagedekning, og vi finner blant annet at endringer i fødselspermisjon har vært viktige for barns utdanning og fremtidige jobbmuligheter.» 

Løken er også en profilert samfunnsdebattant, som har hatt faste kronikker i Dagens Næringsliv og har bidratt hyppig i andre medier. Hun er også ofte i kontakt med politikere for å få frem forskningen som et viktig premissgrunnlag for fremtidige reformer i familiepolitikken.

 

 

 

 

Katrine Vellesen Løken

$
0
0
2017
Universitetet i Bergen
Norge
Den norske samfunnsøkonomen Katrine Vellesen Løken tildeles Nils Klim-prisen i 2017 for sin forskning på de nordiske velferdsstatene, særlig innenfor områdene arbeids-, helse- og familieøkonomi.

Begrunnelse fra fagkomitéen

Nils Klim-komitéen har hatt gleden av å evaluere alle årets nominerte forskere fra de nordiske landene. På grunnlag av en grundig vurdering av alle nominasjonene anbefaler komitéen at Katrine Vellesen Løken, professor i økonomi ved Universitetet i Bergen, skal tildeles Nils Klim-prisen 2017.

Katrine Vellesen Løken er født i 1983 og ble professor i en alder av 31 år. Hennes forskningsmeritter er imponerende, og hennes forskningstemaer dekker sentrale spørsmål for den nordiske velferdsstaten, som hun tilnærmer seg med et sofistikert økonomisk perspektiv. Spekteret av temaer spenner fra studier av helse- og familiepolitikk til kriminologi. Et kjennetegn ved hennes forskning er den stringente og grundige bruken av matematiske modeller, med en særskilt vekt på den avgjørende årsaksfaktoren. Sammen med en rekke medforfattere har hun fordypet seg i spørsmål som potensielt kan endre fokus innenfor hennes eget forskningsfelt innen økonomi. Et annet aspekt ved hennes forskningsbidrag som gjør at hun utmerker seg i forhold til sine forskningsfeller, er hennes evne til å forfølge sine temaer, nærmere bestemt hvordan statlig politikk påvirker individuell adferd, på tvers av en rekke disipliner. Hennes forskning har en opplagt relevans for evalueringer av statlig politikk (for eksempel når det gjelder fødselspermisjon), også utenfor Norden, og hun har deltatt aktivt i den offentlige debatten, med utgangspunkt i sine forskningsresultater.

Katrine Vellesen Løkens publikasjonsliste overgår enhver forventning til en person på hennes alder. Hun har gjennomgående publisert i ledende internasjonale forskningstidsskrifter innenfor sin disiplin, som American Economic ReviewAmerican Economic Journal,Journal of Political Economy og Review of Economics and Statistics.

Hun skal ha honnør for å la presserende spørsmål om velferdsstaten bli en sentral del av forskningsfeltet økonomi. Katrine Vellesen Løken er en meget verdig vinner av Nils Klim-prisen og hun vil utvilsomt fungere som en inspirasjon for andre yngre forskere innenfor samfunnsvitenskapene.

På vegne av Nils Klim-komitéen,
Professor Frans Gregersen
Komitéleder

KATRINE VELLESEN LØKEN
(f.1983)

Katrine Vellesen Løken er professor i økonomi ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet, Universitetet i Bergen. Hennes forskning dreier seg blant annet om tema som familieøkonomi, helse og kriminologi.

Vellesen Løken tok sin doktorgrad ved Universitetet i Bergen i 2010, og ble førsteamanuensis ved Institutt for økonomi (UiB) i 2013. I 2014, kun 31 år gammel, ble hun den yngste professoren i økonomi i Norge gjennom tidene.

LENKER

Presserom
Cirriculum Vitae
Fagkomitéens begrunnelse
Personside ved UiB

MEDIA

Lynforskeren Katrine Vellesen Løken (UiB.no / 2016)
En effektiv professor (Intervju / På Høyden 2015)
Økonomiprofessor med stor påvirkingskraft (radiointervju / NRK Ekko 2016)
 

invitasjon2017

“Hva burde vi gjøre?” Intervju med Onora O'Neill

$
0
0
Hvordan ble årets holbergprisvinner interessert i Kant? Ser vi en mangel på offentlig fornuft i dag? Er Brexit noe positivt eller negativt, og hva er de mørke sidene av menneskerettighetene? Dette er noe av det professor Onora O’Neil snakker om i dette intervjuet.

Professor O’Neill ble født Nord-Irland i 1941. Hun er datter av lingvisten Rosemary Garvey og den britiske offiseren, embedsmannen og diplomaten Sir Douglas Con Douglas Walter O'Neill. I barndommen bodde hun både i Storbritannia og i Tyskland. Som en som vokste opp under krigen og i den tidlige etterkrigstiden, opplevde hun at politiske konflikter påvirket henne, men begreper som global rettferdighet var lite brukt i hennes ungdom.

— Jeg var jo liten under krigen, og ble påvirket av at vi flyttet svært ofte. Etter krigen forlot min far det militære, og etter hvert ble han ansatt i okkupasjonsadministrasjonen i Tyskland – først som britisk liaisonoffiser hos amerikanerne. Da jeg var seks år gammel flyttet vil til Frankfurt, og jeg lærte tysk, noe som senere kom til nytte i arbeidet med Kant.

— Politisk konflikt så man overalt under krigen og i den tidlige etterkrigstiden. Jeg tror ikke noen på den tiden ville ha snakket om global rettferdighet. Det var to prosesser som foregikk parallelt: De forente nasjoner vedtok Menneskerettighetserklæringen, og Europarådet vedtok Den europeiske menneskerettskonvensjon. Det foregikk dermed mye som nå danner den institusjonelle bakgrunnen for diskusjoner om global rettferdighet, men jeg må si jeg var uvitende om det der og da. Når det gjelder begrepet moral: Dette var lenge siden, og de fleste mente enda at plikt utgjorde den grunnleggende rammen for spørsmålet: «Hva burde vi gjøre?»

Appetitt for filosofi

På 1960-tallet studerte O’Neill ved the University of Oxford før hun gikk over til Harvard University, hvor hun fullførte sin ph.d.-grad i 1969. På 1970-tallet underviste hun ved Barnard College, Columbia Universitys college for kvinner, før hun returnerte til Storbritannia og ble filosofiprofessor ved the University of Essex. O’Neill begynte imidlertid ikke å studere Kant med én gang, og som laveregradsstudent var det historie som først fanget hennes interesse.

— Jeg fant etterhvert ut at jeg ikke egnet meg som historiker. Jeg var mer interessert i argumenter og argumentenes beskaffenhet.  Jeg hadde en del venner som studerte filosofi, og det viste seg at filosofiske spørsmål interesserte meg i stor grad. Jeg tror ikke mine historielærere var så fornøyde da jeg fortalte dem at jeg ønsket å skifte studieretning, men jeg oppsøkte filosofilæreren ved Somerville College, Elizabeth Anscombe, og vi hadde en samtale om kausalitet. Jeg er blitt fortalt at hun skrev en kort beskjed til sine kolleger i ledelsen, hvor det stod: «Denne jenta tørster etter filosofi.» Jeg fikk tillatelse til å skifte studieretning, og begynte å studere filosofi med psykologi som støttefag.

— Som student ble jeg ikke umiddelbart opptatt av Kant. Det tror jeg få mennesker blir, siden Kant virker vanskelig. Likevel leste jeg som laveregradsstutent Kants Grunnlegging av moralens metafysikk svært nøye. Etterpå tenkte jeg: «Vel, ferdig med det!»

Likevel gikk det ikke lang tid før O'Neills interesse for Kant ble vekket medstudenter og medlemmer av Harvard Unviversitys lærerstab — personer som Stanley Cavell, Robert Nozic og John Rawls. Rawls ble O’Neills veileder.

— Grunnen til at jeg begynte å skrive om Kant i min doktorgradsavhandling var en uro knyttet til rational choice-modellens implikasjoner. Disse modellene representerte nye og moderne måter å tilnærme seg menneskelig rasjonalitet og fornuft på, men jeg følte en motvilje mot dem.

Hvem er tillit verdig?

Tillit og ansvarliggjøring er et av temaene O’Neill har blitt ansett som en ekspert på gjennom flere årtier. Når det gjelder spørsmålet om hvilken tillit personer, profesjoner og institusjoner nyter, mener hun mange skiller for lite mellom tillit og grunnlaget for tillit – trustworthiness, eller troverdighet og pålitelighet.

Pålitelighet er viktigere enn tillit. Tillit er responsen. Noe som er vanskelig når tillitt skal gis eller nektes, er at vi ønsker å tilpasse tilliten til påliteligheten. Vi ønsker å stole på dem som er pålitelige og mistro dem som ikke er pålitelige. Intelligent tillit handler om dømmekraft.

— Dessverre er det slik at av den aktuelle faglitteraturen om tillit ignorerer trustworthiness. Forskningen prøver gjerne å måle tillit ved å undersøke i hvilken grad folk stoler på ulike personer og institusjoner. Jeg mener ikke at slike undersøkelser er totalt verdiløse, men de har ingen verdi når man skal finne ut om det er klokt å utvise eller tilbakeholde tillit i kompliserte saksforhold. Jeg ville anbefale slike målinger kun dersom konteksten gjør det åpenbart at tillitsmålinger har en klar hensikt.

Informasjonskamp med skjulte aktører

O’Neill mener det er klare risikoer knyttet til at man stoler på upålitelige aktører, mens de pålitelige mistros – noe man ofte ser i offentligheten: Store demokratier i dag avhenger i liten grad av lokale politiske møter, men snarere av nasjonale kampanjer. De som står bak, er ikke bare partiene i seg selv, men også ofte aktører med egne, skjulte interesser.

— Man kan også merke seg at Facebook, som president Trump i stor grad har basert seg på, lykkes i å spre informasjon uten at noen anvender de regler og standarder som man tradisjonelt har knyttet til seriøse aviser. Alt det som har vært mye diskutert, som etterprøving av påstander eller inndeling av redaksjonelt innhold og meningsytringer, forsvinner på internettet. Dessuten: siden folk kan bruke Twitter til å indikere hva de liker, kan visse påstander få vid sirkulasjon, selv med tynt grunnlag.

Menneskerettigheter og statlige plikter

O’Neill anses også som en spesialist når det gjelder menneskerettigheter, og hun har skrevet mye om internasjonal rettferdighet og strukturelle årsaker til undertrykkelse. Hun har argumentert for at en utvikling mot global rettferdighet fordrer et skifte av fokus, fra rettigheter til plikter og kapasitet, og både statlige og ikke-statlige aktører må involveres.

— Vi må stille spørsmålet om hvorfor to tusen år med europeiske skriftlige arbeider om etikk har tendert til å fremheve plikt først. De samme verkene vil anerkjenne at en del plikter har tilsvarende rettigheter, men ved å starte med rettighetene, ser man bort i fra alle de pliktene som ikke også har samsvarende rettigheter. På denne måten kutter man rekkevidden.

— Når det gjelder menneskerettigheter, vil det også ofte gi et uheldig resultat hvis man forutsetter at alt skal gjøres av stater. Stater kan gjøre ting som ingen andre institusjoner kan. Særlig er det en del stater som svært effektivt håndhever de lovene de har vedtatt, og som er meget flinke til å foreskrive lover. Samtidig er det mange stater som mislykkes i dette. Dermed har vi en rekke rouge states som ikke ønsker å håndheve menneskerettigheter, og en rekke svake stater som ikke makter det. Derfor mener jeg vi bør tenke nøye over «hvem som burde gjøre hva for hvem»  — det vil si, fokusere på plikt. Å bare si: «Staten bør gjøre det!» er ikke nok.

Union uten enhet

Som uavhengig medlem av det britiske Overhuset O’Neill involvert i debattene om Brexit-lovgivningen som nå pågår. O’Neill er selv tilhenger av at Storbritannia skal forbli en del av EU, men hun mener samtidig at EU har satt seg i en vært vanskelig situasjon, og hun er usikker på om Unionen er bærekraftig på lengre sikt.

— Sist jeg var i Berlin, kort tid før folkeavstemningen, snakket jeg med en rekke sentralt plasserte personer, og de sa: «Vi håper dere ikke stemmer for å forlate EU. Vi trenger dere for å reformere EU.» Dessverre sa en del av dem også: «-- fordi Frankrike som EU-medlem ikke fungerer.»  Dette er et svært viktig tema. Er EU i stand til å reformere seg selv? Eller er Unionen blitt som Folkeforbundet var? Det er illevarslende: Er EU som Folkeforbundet, er det mange vanskeligheter i vente.

Hør hele intervjuet

Intervjuet er gjennomført av James Rivington, British Academy, for Holbergprisen.

Andre intervjuer med holbergprisvinnere

Intervjuer med tidligere Holbergpris- og Nils Klim-prisvinnere ligger på https://soundcloud.com/holbergprize.

 


Skoleprisvinneren:Tale Litleré Bjerknes

$
0
0
Tale Litleré Bjerknes var blant elevene som vant Holbergprisen i skolen 2006, for “Ungdom og skolematvaner”. I dag er hun forsker ved Kavli-instituttet.

Intervju av Julia Beate Bådsvik, 2015.

Hva har du drevet med siden du vant Holbergprisen i skolen, og hva driver du med nå for tiden?

Etter videregående dro jeg til Trondheim og begynte på medisin-studiet, og holder nå på med siste semester. Jeg har gått forskerlinjen på medisin, så holder fortsatt på med forskning og planlegger å ta doktorgrad! Forskningsprosjektet mitt er på Kavli-instituttet ved NTNU, med Nobelprisvinnerene May-Britt og Edvard Moser som veiledere. Vi forsker på stedsans i hjernen, og hvordan enkelte celletyper danner en slags indre GPS. Mitt prosjekt handler om hvordan disse cellene, og systemet, utvikles. Da gjør vi forsøk med rottebabyer med implantert små sensorer i hjernen som kan registrere signaler fra hjerneceller mens rotten får utforske et definert miljø og spise sjokolade. Så kan vi ut fra det se hvordan hjenecellene registrerer hvor rotten er til en hver tid og hvordan dette endres etterhvert som rotten blir eldre og får mer navigasjons erfaring. Jeg synes hjerneforskning er et veldig spennende felt, og et felt jeg tror kommer til å være i rivende utvikling fremover.

Er du fortsatt interessert i fagfeltet du forsket på?

Vi forsket jo på skolematvaner, så til en viss grad ja. Ernæring og trivsel er jo viktig for folks helse, og i en skolehverdag spesielt viktig for at barn skal ha optimalt læringsmiljø..

Hvilke tanker har du rundt Holbergprisen i skolen og det å lære seg forskning i videregående skole?

Det var litt tilfeldig at vår klasse gjorde prosjektet, men jeg synes det var en veldig fin erfaring i ettertid. Å prøve, i liten skala, hvordan det er å gjennomføre forskningsprosjekt fra start til mål, fra å utforme en hypotese, til å samle inn og strukturere data og til slutt skrive det sammen på en ordentlig måte. Jeg lærte litt jeg kunne bruke videre, blant annet litt statistikk. Det var fin øving, og en fin opplevelse.

Hva synes du ville vært aktuelt eller spennende som tema for fremtidige prosjektoppgaver?

Slik jeg har forstått det er Holbergprisen i Skolen ment for å være en øving, en introduksjon til forskning. Jeg liker at man fritt kan velge noe man interesserer seg for, og har lyst til å forske på. Det tror jeg bidrar til nysgjerrighet og motivasjon rundt prosjektet!

Holbergprisen søker frivillige

$
0
0
I forbindelse med utdelingen av Holbergprisen og Nils Klim-prisen i juni søker vi samfunnsengasjerte studenter som kan tenke seg å hjelpe til i forkant og under Holberguken 2017 (6.-8. juni).

Holbergprisen og Nils Klim-prisen deles ut hvert år for vitenskapelig arbeid av stor betydning innenfor humaniora, samfunnsvitenskap, juss og teologi. Årets prisvinnere er den britiske filosofen Onora O'Neill og den norske økonomen Katrine Vellesen Løken.

Selve prisutdelingen finner sted i Universitetsaulaen torsdag den 8. juni og begivenheten feires ved en serie arrangementer i Bergen i tidsrommet 6. til 8. juni. Årets program rommer blant annet et symposium med fagpanel, Masterclass, fagsamtaler og diskusjoner med prisvinnerne og andre prestisjetunge internasjonale gjester innenfor akademia.

Som frivillig jobber du med spennende arrangementer, du får nyttig arrangmentserfaring og en strålende mulighet til å komme på innsiden av akademia. Arbeidsoppgavene vil bestå av blant annet plakatopphenging i forkant, oppfølging av gjestene til Holberguken, logistikk og informasjonsarbeid.

Alle frivillige får attest i etterkant, og arbeidet er honorert med 1000 kr.

Høres dette ut som noe du kan tenke deg å være med på?

Send en kort søknad og CV innen 1.mai til: info@holbergprisen.no

Send søknad

Forskerkontakt Synnøve Fluge

$
0
0
– Jeg synes det er fantastisk å få møte unge mennesker som har sitt første møte med forskning.

Tekst: Marita Ramsvik

Synnøve Fluge, som har PhD-stipendiat ved Universitetet i Bergen, er forskerkontakt for tre ulike klasser ved Olsvikåsen videregående skole. Fluge synes det å være forskerkontakt for Holbergprisen i skolen er både spennende og givende, og sier hun lærer mye av de unge gjennom måten de tenker og filosoferer på.

Det er morsomt og inspirerende å se hvor kreative og frie elevene utfolder seg i forskningen sin; i måten de stiller spørsmål på, og hvordan de velger å angripe de ulike problemstillingene og temaene de ønsker å jobbe med, forteller Fluge.

Glede over å skape egen forsking

Forskningskontakter kan være med på å ta bort noe av det fremmede og vanskelige i forskningen, mener Fluge. Gjennom forskningsprosjektet lærer elevene kritisk tenkning, å stille spørsmål og å være nysgjerrig. Elevene lærer seg å stille kritiske spørsmål som vi ofte tar for gitt. Hvordan tilpasser ulike grupper mennesker seg nye lover? Kan vi observere spesifikk kjønnsatferd blant små barn? Spørsmål som dette må undersøkes systematisk dersom vi skal vite noe om dem, forklarer Fluge.

Elevene lærer en oppskrift på forskning, men får også støtte i å vinkle problemstillingene slik de selv ønsker, slik at de ikke mister engasjement og nysgjerrighet, sier hun.

Det som går igjen, er at de ofte er interessert i forhold som angår sin egen aldersgruppe og sine egne interesser. Populære tematikker som elevene interesserer seg for er integrering av flyktninger, kjønnsroller i barneskolen, og søvnvaner blant unge, og mye mer.

Elevene lærer hva forskning innebærer

Fluge holder for tiden på med et prosjekt om brukermedvirkning i kommunale helse- og omsorgstjenester. I sin forskning bruker hun kvalitativ metode, som feltarbeid og intervjuer. Hun er opptatt av forskningsetikk, og har tidligere jobbet med likestilling og kjønnsspørsmål. Fluge mener forskningsformidling er viktig, og at den kan inngå i alle fagdisipliner.

Ved selv å få stifte bekjentskap med hvordan en forskningsprosess foregår, kan elevene tidlig få innsikt i viktigheten av kunnskap og forskning, sier hun.

Det er viktig at elevene tidlig lærer hvor kunnskapen vår kommer fra, mener Fluge, og forteller at de aller fleste elevene i skolen synes forskning er gøy. Hun mener forskningen er viktig. Både når det gjelder kunnskapstilegnelse, men spesielt for hver sin utvikling som samfunns- og verdensborger.

Unik mulighet: Mesterklasse med Onora O'Neill

$
0
0
Holbergprisen ønsker å invitere fem nordiske doktorgradsstipendiater til Bergen for å delta i mesterklasse med årets Holbergprisvinner Onora O'Neill. Temaet for diskusjonen er "Judgement and interpretation". Søknadsfrist den 1. mai.

Meisterklasse med Onora O'Neill: Dømekraft og tolking

$
0
0
Holbergprisen har invitert fem nordiske doktorgradsstipendiatar til Bergen for å delta i ei eksklusiv meisterklasse med årets holbergprisvinnar, Onora O'Neill.
Dato/tid: 
tirsdag, juni 6, 2017 - 14:00 til 16:00
Kva kan vi seie om skilnaden på god og dårleg dømekraft og tolking, enten det gjeld rettssystemet, litteraturen, politikken eller kvardagslivet? Handlar dømekraft om å nytte aksepterte prinsipp, reglar eller lover i ei gjeldande sak? Handler det om å velje eller finne fram til dei rette prinsippa, reglane eller lovene som er naudsynt for å tolke den aktuelle saka? Eller om å handle i tråd med desse prinsippa? Når og korleis får dømekraft autoritet? Kan dømekraft medverke til å avklare fleirtydigheit i prinsipp, retningslinjer og lover? Hvis ikkje, kva har det å seie? 
 
Baronesse Onora O’Neill av Bengarve er professor eremita i filosofi fra Newnham College, University of Cambridge. O'Neill tildeles Holbergprisen i 2017 for sitt innflytelsesrike arbeid innen moralsk og politisk filosofi, og særlig for sitt arbeid med Kants tenkning. Hun har vært partiuavhengig representant i det britiske Overhuset siden 1999 og er engasjement i spørsmål knyttet til blant annet bioetikk, menneskerettigheter, tillit, kommunikasjonsetikk og krimonologi.

Et utvalg tekster Onora O'Neill knyttet til "judgement and interpretation" er tilgjengelig her: Interpretation within the limits of reasonNormativity and practical judgement 07/04/17Practical principles and practical judgement in Bioethics 17/08/15

Deltakarane til årets mesterklasse vil bli annonserte i byrjinga av mai.

Relevant lesning:

  • Immanuel Kant. 2000. Critique of the Power of Judgement. Edited by Paul Guyer, translated by Paul Guyer and Eric Mathews. Cambridge University Press. (Look for comments on determining and reflecting (alternative translations: determinant, reflective)
  • Hans-Georg Gadamer. 2004. Truth and Method. Translated by Joel Weinsheimer and Donald G. Marshall. Bloomsbury Publishing.
  • Ronald Beiner. 2009. Political Judgment. Routledge.
  • Ludwig Wittgenstein. 2009. Philosophical  Investigations. Edited by P.M.S. Hacker and Joachim Schulte, translated by G.E.M. Anscombe, P.M.S Hacker and Joachim Schulte. Wiley-Blackwell.
  • Paul Ricoeur. 1986. The Symbolism of Evil. Translated by Emerson Buchanan. Beacon Press.
  • Onora O’Neill. 2016. Kant on Indeterminacy, Judgement and Interpretation (de Gruyter’s Lecture 2016, unpublished)
Sted: 
Café Christie, Muséplass 3
Praktisk informasjon: 
Fri adgang. Arrangementet vil foregå på engelsk.

Prisutdeling for Holbergprisen og Nils Klim-prisen

$
0
0
Den offisielle prisutdelingen for Holbergprisen og Nils Klim-prisen.
Dato/tid: 
torsdag, juni 8, 2017 - 14:00

I samsvar med tradisjonen deltar medlemmer av kongefamilien, representanter fra regjeringen og inviterte gjester på prisutdelingen.

I 2017 overrekkes Holbergprisen til Baronesse Onora O'Neill av Bengarve av H.K.H. Kronprins Haakon og Nils Klim-prisen overrekkes til Katrine Vellesen Løken av  kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Sted: 
Universitetsaulaen, Muséplass 3
Praktisk informasjon: 
Prisutdelingen og den påfølgende mottagelsen er kun for inviterte gjester. Kontakt info@holbergprisen.no hvis du ønsker en invitasjon.

Holbergsymposiet 2017: Kommunikasjonsetikk

$
0
0
Under årets Holbergsymposium, til ære for Onora O'Neill, vil fem innleggsholdere med bakgrunn fra akademia og mediebransjen diskutere problemstillinger knyttet til kommunikasjonsetikk.
Dato/tid: 
onsdag, juni 7, 2017 - 09:00 til 13:00

Se engelskspråklig side for mer informasjon om programmet, paneldeltakerne og deres innlegg.

 

Program for symposiet

9.00-9.03

Professor Sigmund Grønmo, styreleder i Holbergprisen, ønsker velkommen. 

9.03-9.10

Velkomsthilsen ved moderator, professor Ellen Mortensen, faglig leder for Holbergprisen. 

9.10-10.45

PANEL 1:

Rowan Cruft - Førsteamanuensis i filosofi, University of Stirling

Rae Langton - Professor i filosofi Newnham College, University of Cambridge

Jonathan Heawood - Daglig leder, Impress -  the Independent Monitor for the Press CIC

10.45-11.00

Pause med kaffi og frukt

11.00-12.45

PANEL 2:

Steven Barnett - Professor i kommunikasjon, University of Westminister

Laura Valentini - Ass. professor i sammenlignende politikk, London School of Economics

Q&A

13.00-14.00

Lunsjpause før Holbergforelesningen. Et lett måltid blir servert for publikum i Universitetsaulaen. 

 

Sted: 
Universitetsaulaen
Praktisk informasjon: 
Arrangementet er åpent for alle interesserte og har fri adgang. Ingen påmelding er påkrevd.

Forskerkontakt Bjarge Schwenke Fors

$
0
0
Forskningsformidling skaper kontakt mellom skoler og universitet. Slik kontakt er både nødvendig og gjensidig positivt.

Tekst: Marita Ramsvik

Bjarge Schwenke Fors er forsker og universitetslektor i sosialantropologi ved institutt for sosiologi, statsvitenskap og samfunnsplanlegging på UiT Norges arktiske universitet. Fors arbeider for tiden med forskning på grenser og grenseregioner verden over. Han beskriver det å være forskerkontakt for Holbergprisen i skolen som et fint avbrekk fra den akademiske hverdagen hans.

Det å formidle til andre hva forskning og forskerrollen handler om er både interessant og utfordrende, sier Fors.

Et lærerikt prosjekt om forskning

Fors mener at elevene har god nytte av å delta i et forskningsarbeid som Holbergprisen i skolen. Elevene lærer mye, og de får god innsikt i det spesifikke temaet de arbeider med. Samtidig får de en viss forståelse for hva forskning er for noe, og hvordan forskere arbeider.

Det er veldig spennende å møte engasjerte lærere og ungdommer og få et innblikk i de ulike temaene de arbeider med, sier han.

I forskningsarbeidet har elevene mulighet til å velge temaer de har særlig interesse for. Fors forteller at det er stor variasjon i hva elevene finner spennende. Prosjektene de jobber med spenner fra det lokale til det globale, fra det historiske til det moderne, sier han.

Veiledningen kommer både elevene og forskere til gode

På grunn av at forskning er noe helt nytt for elevene, er det ofte nokså grunnleggende ting de er usikre på, forklarer Fors. Eksempler på hva elevene trenger hjelp til er utarbeiding av problemstilling, valg av metode, og å velge riktig struktur på oppgaven.

Veiledningen er forhåpentligvis til nytte for elevene, men den gir også en god anledning til selvrefleksjon for forskeren, sier Fors.

Fors påpeker at en slik forskningsformidling som foreligger i Holbergprisen i skolen skaper økt kontakt mellom universiteter og videregående skoler, som begge instanser får nytte av.

Nils Klim-forelesinga: Den sosiale kostnaden av fengsel

$
0
0
Førelesing ved Katrine Vellesen Løken, professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Bergen og vinnar av Nils Klim-prisen 2017.
Dato/tid: 
tirsdag, juni 6, 2017 - 11:00 til 13:00

I mange OECD-land har bruken av fengsel som sanksjonsform auka dramatisk i seinare år, noko som gjer det interessant å drøfte moglege samfunnsmessige konsekvensar av fengsling. Katrine Vellesen Løken vil ta opp dei samfunnsmessige verknadane av fengsling i ein norsk kontekst og blant anna kommentere korleis tidlegare innsette klarer seg i tida etter at dei kjem ut frå fengsel: om dei vender attende til ei kriminell løpebane eller til det ordinære arbeidsmarkedet?

Løken si førelesing blir fulgt av innlegg ved professor Manudeep Bhuller frå Universitetet i Oslo, om konsekvensene av fengsel for ektefeller, søsken og barn, og professor Giovanni Mastrobuoni frå Collegio Carlo Alberto i Torino, som vil presentere data på dette feltet frå andre land.

Linda Grøning, professor i rettsvitskap frå Universitetet i Bergen er moderator.

Sted: 
Christie Café
Praktisk informasjon: 
Arrangementet har gratis adgang og er ope for alle interesserte. Samtalen vil gå føre seg på engelsk.

Prisutdelingsseremoni for Holbergprisen i skolen

$
0
0
Den offisielle kunngjørings- og prisutdelingsseremonien for Holbergprisen i skolen.
Dato/tid: 
torsdag, juni 8, 2017 - 10:30 til 11:30

Tolv videregående skoler, og over 400 elever fra hele Norge deltar årlig i den nasjonale forskningskonkurransen Holbergprisen i skolen. Det er fritt temavalg for forskningsprosjektene og elevene veiledes av etablerte forskere. Arbeidet med forskningsprosjektene blir tatt inn som en del av den vanlige undervisningen. 

De tre beste elevbidragene blir premierte med henholdsvis kr. 25.000, kr. 15.000 og kr. 10.000. I tillegg deles det også ut et lærerstipend på kr. 20.000 til en lærer som har utmerket seg som en positiv ressurs for sine elever i arbeidet med prosjektene. Prisene deles ut av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og årets Holbergprisvinner, Onora O'Neill.

Sted: 
Bergen Katedralskole, Kong Oscars gate 36
Praktisk informasjon: 
Arrangementet er åpent for alle interesserte og har fri adgang.

Årets forskningsprojekter er leverte!

$
0
0
Kvifor har ein sett ein vekst av høgrepopulisme i Ungarn og Polen dei siste åra? Er det berre utdanningsmoglegheiter som gjer at ungdom vel å flytte frå små stader? Korleis er kvardagen på eit asylmottak? Har media skapt unødig frykt for Donald Trump? Dette er nokre av spørsmåla elevar ved 12 norske skular har freista finne svar på i årets Holbergprisen i skolen.
Etter månader med interns konsentrasjon kan rundt 450 elevar og 30 lærarar ved 12 norske vidaregåande skular senke skuldrane og puste letta ut. Oppgåvene til Holbergprisen i skolen, som dei har arbeid på sidan i haust, er leverte. Ansvarleg for Holbergprisen i skolen, Hilde Omdalsmoen Fidje, er imponert over alt det gode arbeidet elevene og lærare har lagt ned.
 
- Breidda i tematikken elevane vel viser eit breitt engasjement for samfunsspørsmål som både handlar om dei sjølve og verda rundt dei, seier Fidje.

Kvar skule har sendt inn sine tre beste oppgåver, og desse går no vidare til vurdering i fagjuryen ved Holbergprisen i skolen. Den 8. mai vert dei tre finalistane valde ut, og den 8. juni vert det avgjort kven som kjem på første- andre- og tredjeplass av finalistoppgåvene.

Grundig oppfølging

Sidan prisen vart oppretta i 2003 er det kåra i alt 29 vinnarprosjekt, men det aller viktigaste resultatet er læringserfaringa elevane sit att med etter å ha vore med i konkurransen.

Etter søknadsfristen 1. oktober kvart år blir 12 deltakarskular valde ut, og i november kjem to lærarar frå kvar skule til Bergen for å vere med på ein fagdag der metode, forskingsetikk og akademisk skriving står i fokus. Kvar skule får deretter tildelt ein forskarkontakt ved eit universitet eller ein høgskule i sitt nærområde, som gjev elevane rettleiing og oppfølgjing gjennom tre skulebesøk i løpet av skuleåret. I tillegg er Fidje sjølv tett kontakt med skulane som deltek, for å sikre at kvar skuleklasse meistrar den krevjande prosessen det er å planlegge og gjennomføre eigne forskingsprosjekt.

- Målet for prosjektet er at elevane skal bli kjent med, og forstå verdien av forskning innan humanistiske og samfunnvitskaplege fag. Elevane skal sjølve få forske på det dei interesserer seg for, og samtidig få tett oppfølging forskarar som rettleier dei i alt frå val av vitskapleg metode til forksningsetikk, seier Fidje.

Verdifull studieførebuing

For elevane som deltek viser erfaringa frå Holbergprisen i skolen seg å vere verdifull lenge etter at vinnaren er kåra.

Tilbakemeldingane fra elevane og skulane er at Holbergprisen i skolen er en god førebuing til vidare studiar og arbeid. Det å arbeide sjølvstendig, vere kildekritisk og utfordre etablerte sanningar trur eg er svært nyttige erfaringer, seier Fidje.

Ærar læraren

I tillegg til elevane sitt engasjement, er lærarane sin innsats heilt avgjerande for at dei 34 oppgåvene har komme i mål. Det er bakgrunnen for at det årleg også vert delt ut ein lærarpris på 20 000 kroner til ein av lærarane som har jobba med Holbergprisen i skolen. Alle lærarane som er med på prosjektet blir oppmoda om å skrive ein rapport om arbeidet med Holbergprisen i skolen. Den beste rapporten vert løna med lærarprisen.

Dette er årets oppgåver:

Skole

Tittel

Elever

Alta vgs.

Finnes det sammenheng mellom idrettsdeltakelse og skoleprestasjon

Ingvild Eriksen, Amanda Sørensen

Alta vgs.

Samisk i skolen

Karoline Reinholdtsen, Ingunn Johansen, Rina Hansen, Katharina Bewalitz

Alta vgs.

Hvordan påvirker ulike faktorer undervisningen for lærere

Ørjan Heitmann Nilsen, Stine Jenssen Bjerring, Robin Paulsen, Christine Marie Hasti

Bømlo vgs.

Kaffikultur

Vilde G. Grasdal, Malin H. Gjøsæter

Bømlo vgs.

Muslimske jenter i media

Ingeborg Tolås Jannicke Totland

Bømlo vgs.

For det første, eg er glad i Bømlo, men eg er drit lei plassen

Daniel Røksund

Dahlske vgs.

Utvekslingselevers selvutvikling

Hanna Mortensdatter Vandeskog, Helena Metveit, Sofie Udjus Brynhildsen, Ðula Ganić, Emma Emilie Højlyng Fløde

Dahlske vgs.

Enebarn, en bortskjemt drittunge

Nadia Boye, Linn Bjørkegra, Siri Helene Erlandsen, Silje Kampen, Eirik Eskedal

Dahlske vgs.

Prestasjonskulturens bakside- Puggedop.

Aina Pedersen, Beate haugen, Helene Storenes, Helene Storsæter, Serina Hansen

Eilert Sundt vgs.

Integrering av innføringsklassen

Ida Kudra, Camilla Larsen, Michelle Thorkildsen, Hanne Skårdal

Eilert Sundt vgs.

Mediapåvirkning

Ine Husby Sandnes, Ida Naglestad, Sofia Tånsberg, Vilde Aukland

Eilert Sundt vgs.

Karakterforskjeller mellom skoler i samme kommune

Silje Qvale, Stine Stensøy, Margrete Y. Bjørndal

Elvebakken vgs.

Norges og ressursenes forbannelse

Kanwarjot Kaur

Elvebakken vgs.

Et inngjerdet Europa

Eva Thorshaug, Maja Bielecka og Mats Jensen

Elvebakken vgs.

Med livet på vent- en kvalitativ undersøkelse av asylsøkere i mottak

Marte Norheim Engebretsen, Sara Tadesse Hernesvold & Sara Yasmin Khan

Glemmen vgs.

Youtubere og deres følgere + media

Erlend S. Farbu, Erling Stenbråten, Martin B. Isaksen, Ola L. Nødtveidt

Glemmen vgs.

Har media skapt unødvendig frykt rundt Donald Trump?  + media

Hedda Romberg

Glemmen vgs.

Krimlitteratur i Norge + media

Kaia Sheppard, Paulina Kolataj, Marie Nesøen

Lundeneset vgs.

Skoleinnsats

Kristian Fosså

Lundeneset vgs.

Aktiv dødshjelp

Eira Celin Tangen, Karen Sørbø Larsen

Lundeneset vgs.

Korleis tenkjer ungdommar når dei skal ta utdanningsval?

Agathe Bø, Hennie Mathea Johansen

Olsvikåsen vgs.

Integrering av syriske

Catharina Johanna Valvik Bjorøy

Olsvikåsen vgs.

Har likestilling gått ut på dato

Anine Fraas

Olsvikåsen vgs-

Hvilket forhold har vi til belte på buss

Kristine Tveitan, Vilde Midthun & Nora B. Eriksen

Trondheim Katedralskole

Kirkealterets himmelretning mot øst

Sofie Eline Tollefsen

Trondheim Katedralskole 

Gammel og grå-hva skjer så?

Sara Adeldatter Tyldum, Ane Thingstad Størksen

Trondheim Katedralskole 

Holdninger til homofile personer uttrykt i norske aviser

Fredrik Dingen, Kjersti Finserås, Hanna Tørum Haugerud, Alexander Brevad Rambech

Vadsø vgs.

Er Donald J. Trump et eksempel på Dunning-Krugereffekten?

Erika Møller Wormdal, Katrine Tønsberg Gaski og Lillian Wickstrøm

Vadsø vgs.

Hekseprosesser basert på etnisk bakgrunn i Øst-Finnmark på 1600-tallet

Maila Risten Bongo Dikkanen, Hanna Aagesen, Kristin Aronsen

Vadsø vgs.

Ute av syne, ute av sinn. En studie om kognitiv dissonans i forbindelse med kjøtt.

Anniken Richardsen Olsen, Sabina Store-Ashkari

Vestby vgs.

Blir jeg studieforberedt?

Brynjar Morka Mæhlum

Vestby vgs.

Skjebnes herre av skjebnen behersket

Even Gultvedt

Vestby vgs.

Unges forhold til nyheter

Astrid Randem Lunde og Oliver Alexander Nordtveit Orefellen

Årstad vgs 

Seksualisering av jenteruss – med egne øyne

Melody Helen Bartlett Larsen, Yasemin Heggstad Bostanci, Tuula Askeland, Kasar Derbas, Margrete Steinsund

 

Årets finalister til Holbergprisen i skolen er klare

$
0
0
Over 450 elever fra 12 skoler deltok i årets Holbergprisen i skolen. Fagjuryen har nå funnet frem til tre finalister. Vi gratulerer Dahlske videregående, Elvebakken videregående og Vestby videregående!
Fagjuryen møttes 8. mai og kom frem til følgende finalister (i alfabetisk rekkefølge):
 
•  Dahlske videregående skole "Prestasjonskulturens bakside- puggedop"
•  Elvebakken videregående skole "Norge og ressursenes forbannelse"
•  Vestby videregående skolen "Blir jeg studieforberedt?"
 
Vinnerprosjektene mottar pengepremier på henholdsvis 25.000 kr, 15.000 kr og 10.000 kr, og elevene får også invitasjon til å delta på den høytidelige overrekkelsen av Holbergprisen og Nils Klim-prisen. Det blir også arrangert en egen fagdag for elevene tirsdag 7. juni under Holberguken. Finalistene må vente til onsdag 8. juni før de får vite hvilken plass de kommer på i konkurransen. Kunngjøringen finner sted på Ludvig Holbergs gamle skole, Katedralskolen i Bergen, kl. 10.30. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og Holbergprisvinner Onora O’Neill vil være til stede og stå for selve prisoverrekkelsen.

Lærerprisen 2017

Mottageren av lærerprisen på kr. 20.000 er Trond Waage fra Olsvikåsen videregående skole. Han mottar prisen for sin rapport om hvordan hans elever har jobbet med konkurransen. Mottageren av lærerprisen blir også invitert som gjest til Holberguken i Bergen.

Elevene viser stort samfunnsengasjement

Fagjuryen er imponert over hvor mange ulike og dagsaktuelle tema elevene har belyst. De har lest flotte oppgaver om alt fra kirkealterets plassering, bruk av setebelter i buss, kaffikultur, samisk i skolen, YouTubere og høyrepopulisme i Øst-Europa. Problemstillingene er ambisøse, og elevene er tøffe til å oppsøke relevante situasjoner for å innhente aktuell empiri. Deltakerne tør å prøve ut ulike metoder, noe juryen setter stor pris på.
Fagjuryen vil takke alle elevene og lærerne som har deltatt i årets konkurranse og berømme den store innsatsen som er lagt ned i prosjektene. Innsatsen er imponerende, og deltakerne viser stort samfunnsengasjement. Det er flott å se at enkelte av forskningsresultatene allerede har fått oppmerksomhet i sine lokalmiljø.
Lærerne skal ha en stor takk for sin innsats som veiledere og pådrivere gjennom prosjektperioden. I tillegg vil juryen rette en stor takk til forskerkontaktene. 
Juryen har hatt stor glede av å lese 34 flotte oppgaver. Juryen vil også rette oppmerksomheten mot alt det gode arbeidet som legges ned i de mange omfattende oppgavene, og er imponert over at så mange som 450 elever har forsket på tema knyttet til humaniora og samfunnsvitenskap. 

Fagjuryen

Fagjuryen for Holbergprisen i skolen er satt sammen av fagpersoner fra norske universiteter og høgskoler. I tillegg er det alltid én lærerrepresentant i juryen.
Fagjuryen har i 2017 bestått av juryleder Øystein Sæbø, professor ved Institutt for informasjonssystemer ved Universitetet i Agder; Jill Walker Rettberg, professor ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier, Universitetet i Bergen; Mette Andersson, professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Universitetet i Oslo; samt Kari Ingebrigtsen, avdelingsleder for norsk og samfunnsfag ved Kongsbakken videregående skole i Tromsø.
Viewing all 316 articles
Browse latest View live